Hoe werkt verloning?
Het proces van uitbetalen van salarissen, inclusief bijbehorende afdrachten en reserveringen, noemen we verloning. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? En op welke manieren kan je jouw verloning (goed) regelen?
Wat is verloning?
Verloning is, simpel gezegd, het proces waarbij je salaris uitbetaalt aan personeel in ruil voor hun inzet binnen je bedrijf. Verloning doelt op het praktische deel van het uitbetalen, maar houdt ook in dat je de juiste beloning bepaalt voor iedere werknemer.
De eisen daarvoor zijn behoorlijk afhankelijk van het individu. Een aantal factoren die kunnen meespelen zijn:
Arbeidsverleden
Woonlocatie
Werkervaring in de functie
Ook gelden er in bijna iedere cao weer net andere regels voor de beloning van werknemers.
Het proces van verloning is dus méér dan het overmaken van salaris naar jouw werknemers. Er zijn veel andere zaken waar je aan moet denken: pensioenpremies, verzekeringen, reserveringen, enzovoort.
Niet gek dus dat het verlonen van personeel echt een ‘vak apart’ is. Door regelmatig veranderende wetten en cao’s is het best lastig om te weten of je jouw werknemers goed beloont. Dus hoe zorg je dat het goed geregeld is?
Hoe kan je jouw verloning goed regelen?
Jouw verloning goed regelen? Overweeg dan de twee meest gebruikte manieren:
Zelf regelen
Je gaat op zoek naar een salarisadministrateur die binnen jouw bedrijf de zaken regelt. Zo’n medewerker is best handig, want je heb alle nodige kennis over de verloning altijd in huis. Jouw salarisadministrateur kan dan ook dienst doen als aanspreekpunt voor werknemers, bijvoorbeeld bij vragen over de loonstrook.
Nadeel van je eigen salarisadministratie: het zorgt voor extra kosten voor je onderneming. Daarom is een eigen werknemer voor deze taak meestal niet zo rendabel voor kleinere ondernemingen.
Uitbesteden
Je gaat op zoek naar een externe partij die jouw verloning kan regelen. Dat kan bijvoorbeeld met een payroll-partij die jouw gehele salarisadministratie uit handen neemt, inclusief de bijbehorende bedrijfsrisico’s.
‘Payroll’ is simpelweg de Engelse vertaling van ‘loonlijst’. Een payroll-partij neemt dus letterlijk jouw loonlijst over, en zorgt ervoor dat de verloning die daar bij hoort is geregeld. Als ondernemer betaal je daarvoor een fee, waarvoor de payroll-partij het administratiewerk doet.
Welk soort verloning past bij jouw bedrijf?
Bepalen wat voor jouw onderneming de slimste keuze is? De grootte van je personeelsbestand is vaak een goed startpunt. Als je weinig mensen in dienst hebt, dan is het vaak efficiënter om jouw verloning uit te besteden bij een payroll-partij.Dat heeft eigenlijk vooral te maken met schaalvoordelen: de payroll-partij heeft alle nodige systemen en kennis al in huis, en hoeft dus in verhouding minder kosten door te berekenen aan jou als klant. Toch betekent dat niet dat payroll voor grote bedrijven niet rendabel is – integendeel.Zoals we al eerder noemden: verloning is een vak apart. Er gaat veel tijd en kennis zitten in het bijhouden van jouw verloningsproces, en je moet er speciaal mensen voor aannemen. Door het uit te besteden bij een specialistisch bedrijf, weet je áltijd zeker dat het goed geregeld is – ook bij veranderingen in wet of cao.
Nog meer weten over verloning?
Ben je er nog niet uit wat bij jouw onderneming past? Niet gek hoor, want bij het inrichten van jouw verloningsproces komt best wel wat kijken. Het belangrijkste: zorg dat je een kundige partij kan benaderen om mee te denken. Zelf verlonen? Weet dan goed wat er allemaal bij komt kijken. Uitbesteden? Zoek dan een prettige payroll-partner die met je mee kan denken.Wist je trouwens dat Maqqie volledige ontzorging voor verloning van jouw personeel aanbiedt? Bij ons regel je je verloningszaken makkelijk en overzichtelijk in de Maqqie-app.We vinden het leuk om met jouw vraagstuk mee te denken. En als we je kunnen helpen bij het verloningsproces, dan doen we dat tegen het scherpste tarief van Nederland. Hoppa!
Jouw verloning uitbesteden?
Bekijk hoe de verloning voor jou uit handen kunnen nemen.