Navigeer naar content

Hoe houd je jouw freelancers / zzp'ers tevreden?

Steeds meer mensen kiezen voor een carrière als zelfstandige ondernemer of freelancer. Inmiddels zijn er ruim 1,6 miljoen mensen met inkomsten als zzp’er. En dat aantal groeit nog steeds fors. Als werkgever kan je niet om dat fenomeen heen, zeker als je op zoek bent naar ervaren arbeidskrachten. Freelancers kunnen van enorme toegevoegde waarde zijn voor je onderneming - door hun kennis en skills. Maar werken met freelancers of zzp’ers kan ook veel uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld de vraag: hoe kan ik freelancers binden, boeien en tevreden houden binnen mijn organisatie? In deze blog bespreken we waar je op moet letten.

Gelijkwaardigheid

De basis van elke relatie is gelijkwaardigheid. Dus ook voor de samenwerking tussen jou als opdrachtgever en je zelfstandige professionals. Zie elkaar als partners! Op deze manier zal er een win-win situatie ontstaan. Hoe bouw je een gelijkwaardige relatie op? Wees eerlijk en communiceer transparant. En natuurlijk mag jij als opdrachtgever verwachten dat je freelancers nieuwsgierig zijn. Maar blijf ze vooral ook voeden met informatie. Dit hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Stel bijvoorbeeld samen duidelijke doelen en stel ook bij als de koers veranderd. Alleen samen krijg je het voor elkaar. Des te duidelijker de opdracht, des te succesvoller en leuker de samenwerking.

Het werd net al even benoemd: partnerschap. Stiekem droomt iedere freelancer ervan om een volwaardige samenwerking neer te zetten dat staat als een huis. Wees positief, maar ook kritisch en neem je freelancer ook mee in het voortraject van de opdracht. Dan is het zowel voor jou als je freelancer veel makkelijker en zal de sfeer ook veel leuker zijn. Tenslotte hebben jullie hetzelfde doel: jouw bedrijf naar de next level brengen.

De coronatijd heeft er nog eens extra voor gezorgd dat de standaard patronen van onze communicatie zijn veranderd. Collega’s hebben minder (persoonlijk) contact met elkaar. Ook jouw freelancers hebben hier last van. Zorg dus als opdrachtgever ervoor dat je ze betrekt bij de organisatie. Organiseer bijvoorbeeld een virtueel koffie-momentje. Laat blijken dat je dankbaar bent voor de samenwerking.

Uitdagende opdrachten

Freelancers zijn vaak specialist in hun vakgebied. Dus benut het unieke talent van jouw freelancers optimaal. Doordat een freelancer veel van zijn of haar tijd besteedt aan specifieke werkzaamheden, is er meer tijd en ruimte om daarin echt een expert te worden. Dit is dé gunfactor van freelancers in het geval van specifieke en complexe opdrachten. Wees ervan bewust dat een succesvol afgrond project kan leiden tot efficiëntere bedrijfsprocessen, een hoger rendement en groei van jouw bedrijf.

Jouw freelancers kunnen tot grote hoogte stijgen als jij je als opdrachtgever bewust bent van hun kwaliteiten. Wees concreet in de eisen en vraagstukken waarvoor je staat. Zorg dus voor uitdagende opdrachten of projecten, zodat je freelancers meer tevreden zullen zijn. En niet te vergeten: geef een blijk van waardering.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.