Flexibel werken: de norm?

Door: Nico de Jong
Flexibel werken
14 oktober 2020
4 minuten lezen

Flexibel werken komt steeds meer voor bij werkend Nederland. Maar wat is flexibel werken eigenlijk? En de impact op de lange termijn? En welke oplossingen zijn er? Check het hier!

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is simpel gezegd werken wanneer het jou uitkomt. Dit kan zijn in de vorm van flexibele werktijden, aantal werkuren of de locatie van het werk. Je werkt dus bijvoorbeeld vanuit huis in plaats van op kantoor. Of je werkt in de ene maand 160 uur en de andere maand 120 uur. Flexibel werken kan ook voorkomen in de vorm van zzp (zelfstandige zonder personeel) of als flexwerker (uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepkrachten).

Met de aangekondigde Corona-maatregelen van het kabinet op 13 oktober 2020 zal flexibiliteit weer onderwerp van gesprek zijn. Met meer Nederlanders die thuis werken zal de vraag naar flexibel werken misschien wel nog meer toenemen. Daarnaast is de vraag naar flexwerkers ook nog altijd groeiend, iets wat ook impact zal hebben op flexibiliteit.

Wat is flexibel werken?

Flexibiliteit in de lift

Flexibiliteit in de arbeidsmarkt zit al jaren in de lift. Kijkend naar de cijfers van het CBS zien we sinds 2013 in vergelijking met 2019 al een toename van 25% voor mensen die thuis werken. Met de COVID-19 situatie in 2020 zal dit percentage naar verwachting nog verder omhoog schieten. De verwachting is dat na de crisis het percentage ook zal blijven stijgen, mede doordat werknemers steeds meer en vaker thuis willen werken.

Flexibel werken bij mensen in loondienst is niet het enige dat toeneemt. Sinds 2003 is het aantal zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) toegenomen met bijna 58%. Zzp’ers zijn het ultieme voorbeeld van flexibiliteit. Ze bepalen namelijk zelf wanneer, waar en hoe veel ze werken.

Ook in de flexmarkt zet de groei door. Uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepkrachten zijn allemaal voorbeelden van flexwerkers. Een flexibele schil van zulke flexwerkers heeft voor een bedrijf veel voordelen. Ze kunnen de flexwerkers namelijk inzetten op basis van de huidige situatie binnen hun bedrijf. De flexwerker kan op zijn of haar beurt weer werken wanneer het uitkomt.

Impact lange termijn

De toename in cijfers wat betreft het thuiswerken, aantal zzp’ers en de groei van de flexmarkt wijzen in alle richtingen naar meer flexibiliteit op de lange termijn. De verwachting voor mensen in loondienst is dan ook dat steeds meer mensen willen thuiswerken, flexibele werktijden willen en meer deeltijd willen werken in plaats van voltijd.

Voor zpp’ers en de flexmarkt geldt dat de vrijheid van ‘werken wanneer het jou uitkomt’ hoogstwaarschijnlijk een blijvende trend zal zijn. Werkenden willen zelf bepalen hoe vaak ze werken, wanneer ze werken en waar ze werken. Welke oplossingen zijn er voor zpp’ers en flexwerkers? Hoe zorg je dat je flexibel werkt maar ook een sociaal vangnet hebt? We vertellen je hieronder graag meer over dé oplossing voor flexibel werken.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

De Maqqie-app

Wil jij ook zelf kiezen op welke manier je werkt? In onze applicatie maak je makkelijk een account aan en vind je mooie vacatures die bij je passen. Doordat we kant-en-klare contracten hebben (cao-proof) kun jij zelf kiezen wat voor soort overeenkomst je aangaat. Wil je flexibel werken? Of liever wat meer vastigheid? De app regelt het!

In de app kun je je planning fixen, je urenregistratie indienen en je financiële administratie bij houden. Makkelijker wordt het niet ;-). Daarnaast zijn je vakantiedagen, verlof en verzekeringen geregeld. Begin 2021 worden we zelfs nóg flexibeler met de introductie van freelance-contracten bij Maqqie. Daarmee zijn we het eerste platform dat freelancers gratis aan opdrachten helpt. Allemaal via onze app!

Door: Nico de Jong
14 oktober 2020
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder