Flexibel werken: de norm?

Door: Nico de Jong
Flexibel werken
14 oktober 2020
4 minuten lezen

Flexibel werken komt steeds meer voor bij werkend Nederland. Maar wat is flexibel werken eigenlijk? En de impact op de lange termijn? En welke oplossingen zijn er? Check het hier!

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is simpel gezegd werken wanneer het jou uitkomt. Dit kan zijn in de vorm van flexibele werktijden, aantal werkuren of de locatie van het werk. Je werkt dus bijvoorbeeld vanuit huis in plaats van op kantoor. Of je werkt in de ene maand 160 uur en de andere maand 120 uur. Flexibel werken kan ook voorkomen in de vorm van zzp (zelfstandige zonder personeel) of als flexwerker (uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepkrachten).

Met de aangekondigde Corona-maatregelen van het kabinet op 13 oktober 2020 zal flexibiliteit weer onderwerp van gesprek zijn. Met meer Nederlanders die thuis werken zal de vraag naar flexibel werken misschien wel nog meer toenemen. Daarnaast is de vraag naar flexwerkers ook nog altijd groeiend, iets wat ook impact zal hebben op flexibiliteit.

Wat is flexibel werken?

Flexibiliteit in de lift

Flexibiliteit in de arbeidsmarkt zit al jaren in de lift. Kijkend naar de cijfers van het CBS zien we sinds 2013 in vergelijking met 2019 al een toename van 25% voor mensen die thuis werken. Met de COVID-19 situatie in 2020 zal dit percentage naar verwachting nog verder omhoog schieten. De verwachting is dat na de crisis het percentage ook zal blijven stijgen, mede doordat werknemers steeds meer en vaker thuis willen werken.

Flexibel werken bij mensen in loondienst is niet het enige dat toeneemt. Sinds 2003 is het aantal zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) toegenomen met bijna 58%. Zzp’ers zijn het ultieme voorbeeld van flexibiliteit. Ze bepalen namelijk zelf wanneer, waar en hoe veel ze werken.

Ook in de flexmarkt zet de groei door. Uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepkrachten zijn allemaal voorbeelden van flexwerkers. Een flexibele schil van zulke flexwerkers heeft voor een bedrijf veel voordelen. Ze kunnen de flexwerkers namelijk inzetten op basis van de huidige situatie binnen hun bedrijf. De flexwerker kan op zijn of haar beurt weer werken wanneer het uitkomt.

Impact lange termijn

De toename in cijfers wat betreft het thuiswerken, aantal zzp’ers en de groei van de flexmarkt wijzen in alle richtingen naar meer flexibiliteit op de lange termijn. De verwachting voor mensen in loondienst is dan ook dat steeds meer mensen willen thuiswerken, flexibele werktijden willen en meer deeltijd willen werken in plaats van voltijd.

Voor zpp’ers en de flexmarkt geldt dat de vrijheid van ‘werken wanneer het jou uitkomt’ hoogstwaarschijnlijk een blijvende trend zal zijn. Werkenden willen zelf bepalen hoe vaak ze werken, wanneer ze werken en waar ze werken. Welke oplossingen zijn er voor zpp’ers en flexwerkers? Hoe zorg je dat je flexibel werkt maar ook een sociaal vangnet hebt? We vertellen je hieronder graag meer over dé oplossing voor flexibel werken.

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

5 musts om jouw vacatures te laten shinen

We zien allemaal die verschuiving in de maatschappij. Alles wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt voor de gebruiker. Je herkent het misschien zelf ook wel. De supermarkt of je werk is echt niet zo ver van je huis, maar ach… die auto heb je ook niet voor niets aangeschaft. Dit geldt ook voor het zoeken van een nieuwe job. Alles moet in een oogopslag duidelijk zijn, niemand heeft zin om extra moeite te doen. Maar hoe doe je dit dan precies? Wat zijn 5 musts om jouw vacature op te laten vallen?

De Maqqie-app

Wil jij ook zelf kiezen op welke manier je werkt? In onze applicatie maak je makkelijk een account aan en vind je mooie vacatures die bij je passen. Doordat we kant-en-klare contracten hebben (cao-proof) kun jij zelf kiezen wat voor soort overeenkomst je aangaat. Wil je flexibel werken? Of liever wat meer vastigheid? De app regelt het!

In de app kun je je planning fixen, je urenregistratie indienen en je financiële administratie bij houden. Makkelijker wordt het niet ;-). Daarnaast zijn je vakantiedagen, verlof en verzekeringen geregeld. Begin 2021 worden we zelfs nóg flexibeler met de introductie van freelance-contracten bij Maqqie. Daarmee zijn we het eerste platform dat freelancers gratis aan opdrachten helpt. Allemaal via onze app!

Door: Nico de Jong
14 oktober 2020
4 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

Maqqie vs. Van Beest

Afgelopen maandag kwamen de toppers van Maqqie weer in actie om de allerlaatste competitiewedstrijd tegen Van Beest te spelen. Deze keer met een nieuwe aanwinst voor het team, Tim speelde namelijk zijn debuutwedstrijd. Eerdere potten tegen Van Beest lieten uitblijken dat Maqqie de sterkere partij was. De laatste onderlinge ontmoeting eindigde in een 5-0 overwinning voor onze sterren.

Lees verder