Navigeer naar content

UTA-werknemer vs. bouwplaatsmedewerker: de verschillen

In de bouw wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten medewerkers: bouwplaatsmedewerkers en UTA-medewerkers. Voor deze medewerkers gelden verschillende regelingen. Wat zijn de verschillen tussen bouwplaatsmedewerkers en UTA-medewerkers?

Wat is een UTA-werknemer?

Een UTA-werknemer is een werknemer die in de bouw werkt, maar niet op de bouwplaats. UTA-werknemers doen kantoorwerk of ze werken als leidinggevende. UTA is een afkorting voor Uitvoerend Technisch Administratief.

Voorbeelden van UTA-werknemers zijn werkvoorbereiders en planners. Ook administratief medewerkers zijn UTA-werknemers. Een medewerker personeelsadministratie is dus een UTA-werknemer.

Wat is een bouwplaatsmedewerker?

Een bouwplaatsmedewerker is een medewerker die op de bouwplaats zelf werkt.

Voorbeelden van bouwplaatsmedewerkers zijn timmermannen, loodgieters, metselaars, schilders, lassers, elektriciens en kraanbestuurders.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een UTA-werknemer en bouwplaatswerknemer?

De belangrijkste verschillen tussen een UTA-werknemer en een bouwplaatsmedewerker hebben te maken met het loon, ATV-dagen, toeslagen en de reiskostenvergoeding. Voor een UTA-werknemer gelden andere regels dan voor een bouwplaatsmedewerker.

Loon in de bouw

In de cao bouw staan loontabellen. Daarin is per functiegroep het salaris opgenomen. Er zijn loontabellen voor bouwplaatsmedewerkers en loontabellen voor UTA-werknemers.

In de cao is duidelijk aangegeven welke medewerkers in welke functiegroep vallen.

ATV in de bouw

In de cao bouw is ook geregeld hoeveel ATV-dagen de medewerkers hebben. Er is een verschil in aantal ATV-dagen van bouwplaatsmedewerkers en UTA-werknemers:

-        Een bouwplaatsmedewerker die fulltime werkt, heeft recht op 20 ATV-dagen.

-        Een UTA-werknemer die fulltime werkt, heeft recht op 15 ATV-dagen.

-        Voor de uitzendkracht geldt een bijzondere regeling. Een uitzendkracht in de bouw die als UTA-werknemer fulltime werkt, heeft recht op 17 ATV-dagen

Medewerkers in de bouw kunnen ook kiezen voor een hoger brutoloon in plaats van ATV-dagen. Ook dan is er een verschil tussen een bouwplaatsmedewerker en een UTA-werknemer.

Zonder ATV-dagen:

- krijgt de bouwplaatsmedewerker 8% extra brutoloon.

- krijgt een UTA-werknemer 7% extra brutoloon. Dit geldt ook voor de uitzendkracht die als UTA-werknemer werkt.

Tijdspaarfonds in de bouw

In de cao bouw is een bijzondere regeling opgenomen: het tijdspaarfonds.

Het tijdspaarfonds is een spaarpotje voor de werknemer dat de werkgever en de werknemer samen vullen. De werknemer kan zelf kiezen wanneer die geld opneemt uit het spaarfonds en hoe die dat besteedt.

Elke bouwplaatsmedewerker heeft verplicht een eigen rekening bij het tijdspaarfonds.

Een UTA-werknemer mag kiezen of die mee wil doen aan het tijdspaarfonds.

Reiskostenvergoeding in de bouw

Ook in de vergoeding van de reiskosten is een verschil tussen de bouwplaatsmedewerker en een UTA-werknemer.

Reiskosten bouwplaatswerknemer
Een bouwplaatsmedewerker heeft recht op reiskostenvergoeding als:

a.      de medewerker meer dan 15 km moet reizen

b.      de medewerker tijdens het werk moet reizen

c.      de medewerker tijdens vorstverlet op verzoek van de werkgever moet reizen

d.      de medewerker ziek is en de arbodienst moet bezoeken.

Bekijk hier de tabel voor de reiskostenvergoeding bouwplaatsmedewerker.

Reiskosten UTA-werknemer

De UTA-werknemer heeft recht op een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van €0,23 per km.

Heeft de UTA-werknemer een OV-kaart van de werkgever? Dan geldt deze vergoeding niet.

Toeslagen in de bouw

Ook in het recht op toeslagen is een verschil tussen bouwplaatsmedewerkers en UTA-werknemers. De toeslagen zijn in de cao bouw geregeld. Daarin staat op welke toeslagen ze recht hebben.

Waarom is UTA-personeel belangrijk?

UTA-personeel is belangrijk omdat er bij een bouwproject meer komt kijken dan alleen het bouwen zelf. UTA-personeel is noodzakelijk om de projecten goed te begeleiden. Denk aan de voorbereiding en planning van een bouwproject, maar ook aan het coördineren van de verschillende werkzaamheden. De juiste materialen moeten er zijn en de schilder kan pas aan de slag als de timmerman is geweest.

Al dit soort coördinerende en begeleidende werkzaamheden wordt gedaan door uitvoerders, werkvoorbereiders en projectleiders. Dat zijn allemaal UTA-werknemers. 

Ook hebben de UTA-medewerkers een belangrijke rol bij het bewaken van de veiligheid en kwaliteit van een bouwproject. Dat kwaliteit in de bouw een belangrijke rol speelt, zie je terug in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Deze wet moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van gebouwen wordt verbeterd en dat er minder fouten worden gemaakt.

Contracteren en uitbetalen conform bouw cao

Ben je goed op de hoogte van de verschillen tussen bouwplaatsmedewerkers en UTA-medewerkers? En pas je ook de juiste regels toe?

Misschien huur je UTA-medewerkers in als zzp’er. Dan moet je ook nog rekening houden met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). De Belastingdienst heeft aangegeven dat deze wet vanaf 1 januari 2025 wordt gecontroleerd. Vanaf die datum gaat de Belastingdienst dus kijken of iemand echt als zzp’er voor jou werkt of dat die medewerker eigenlijk toch bij jou in dienst is.

Er komt veel kijken bij een goede personeels- en salarisadministratie. Je moet bijvoorbeeld ook alle wijzigingen in wetten bijhouden en weer doorvoeren in jouw systeem.

Weet je wat zo prettig is? Je hoeft dat allemaal niet zelf te doen. Je kunt je volledige personeels- en salarisadministratie uitbesteden aan Maqqie. Wij zorgen er dan voor dat alles perfect voor jou geregeld is. En dat geldt voor de bouwplaatsmedewerkers en de UTA-medewerker.  

Wij leveren de kwaliteit zoals jij die levert in de bouw. Jij doet dat van afvoer tot zonnepaneel, wij van arbeidsovereenkomst tot ziekte, en alles daar tussenin.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.