Hoe werkt het tijdspaarfonds in de bouw?
Het tijdspaarfonds is een regeling uit de cao Bouw & Infra. Bijna alle werkgevers in de bouw hebben hiermee te maken. Als werkgever in de bouw stort je elke maand of elke vier weken geld in het tijdspaarfonds. Een medewerker kan zelf kiezen waaraan hij het tegoed uit dit ‘spaarpotje’ wil besteden.
Waarom bestaat het tijdspaarfonds in de Bouw & Infra?
Een tijdspaarfonds geeft een medewerker meer flexibiliteit. Hij kan zelf kiezen wanneer hij het geld uit het fonds wil opnemen. En hoe hij het geld wil besteden.
Een medewerker kan dit bijvoorbeeld gebruiken voor zijn vakantie of als extraatje voor de kerstdagen. Of om een korte opleiding te volgen.
Als werkgever is het voordeel van een tijdspaarfonds dat je de medewerker mogelijk meer dagen kunt inzetten. Medewerkers kunnen vakantiedagen en roostervrije dagen in een potje storten. Hierdoor zullen ze minder snel geneigd zijn om deze dagen op te nemen als vrije dagen. Ze kunnen dit immers ook laten uitbetalen.
Naast het tijdspaarfonds heb je ook het spaarurenmodel. Hierin stort de werkgever geld van de (verplichte) overwerkuren en/of reistijd die de medewerker maakt.
Met het spaarurenmodel kan de werkgever gemakkelijk omgaan met schommelingen in de productie. In perioden waarin er veel werk is, bouwt een medewerker spaaruren op. In perioden waarin er minder werk is, kan de medewerker deze uren vervolgens opnemen.
Welke categorieën vallen onder het tijdspaarfonds Bouw & Infra?
In het tijdspaarfonds stort je als werkgever:
· Het geld voor het individueel budget. Dit omvat geld voor duurzaam werken, extra vakantiedagen, dagen voor ziekteverlof, vrije dagen en vakantiegeld.
· Voor een werkgever die ook deelneemt aan het spaarurenmodel: loon over de verplichte overwerkuren en/of reisuren.
Bij de storting deel je dit vervolgens op in de volgende categorieën:
· tijdspaarfonds (TSF) duurzame inzetbaarheid;
· TSF dagen;
· TSF vakantietoeslag;
· TSF spaaruren (als dit van toepassing is).
Dit vermeld je ook zo op de loonstrook van de medewerker.
Ben ik als werkgever verplicht om deel te nemen aan het tijdspaarfonds?
Alle werkgevers binnen de cao Bouw & Infra zijn verplicht deel te nemen aan het tijdspaarfonds. Iedere bouwplaatsmedewerker heeft een eigen rekening bij dit fonds. Uta-werknemers mogen zelf kiezen of zij meedoen. Uta-werknemers zijn medewerkers in een uitvoerende, technische of administratieve functie in de bouwsector.
Soms kan voor een uitzendkracht deelname aan het tijdspaarfonds ook verplicht zijn. Dat is zo als de uitzendonderneming onderdeel is van een bouwconcern. Of als:
· de uitzendonderneming geen lid is van de ABU of NBBU;
· de uitzendonderneming meer dan 50% van de loonsom besteedt aan uitzendkrachten in de bouw.
Wanneer wordt het tijdspaarfonds uitbetaald aan medewerkers?
Een medewerker kan altijd geld opnemen uit het tijdspaarfonds. Hij moet dan wel voldoende saldo hebben natuurlijk. Een medewerker kan het geld opnemen via de TSF app of via de website Mijn Tijdsparen.
De spaartegoeden van TSF Duurzame Inzetbaarheid en TSF Spaaruren blijven op de rekening van de medewerker. De medewerker kan de spaartegoeden opnemen wanneer hij dat wil. De (resterende) tegoeden van het spaarpotje TSF Vakantietoeslag en TSF Dagen worden jaarlijks automatisch uitbetaald in de maand mei.
Heb je nog meer hulp nodig?
We staan graag voor je klaar!