Eigen webshop beginnen: dit moet je weten over personeel
Het aantal webshops groeit flink. Er zijn op dit moment in Nederland zelfs meer webshops dan fysieke winkels.
Bij het inzetten van personeel voor je webshop, moet je een bewuste keuze maken. Welk werk wil je uitbesteden en wat blijf je zelf doen? Huur je iemand in of neem je een medewerker in dienst?
Welke werkzaamheden heb je als je een webshop gaat beginnen?
Bij het beginnen van een webshop komen veel verschillende soorten werkzaamheden kijken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde administratieve verplichtingen. Dit zou je kunnen uitbesteden aan een boekhouder.
Daarnaast moet je om de webshop succesvol te laten zijn het één en ander aan marketing doen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een social media expert inschakelen. Of een goede tekstschrijver die verstand heeft van vindbaarheid op het internet.
Als de webshop groeit, is het soms ook nodig om de orderverwerking uit te besteden. Het is slim om een klantenservice medewerker in te huren die snel vragen van klanten beantwoordt.
Waarom wil je personeel aannemen voor jouw webshop?
Het is verstandig om personeel aan te nemen wanneer je een webwinkel gaat starten, zodat je schaalbaar kunt groeien. Zeker als de marges op de producten die je verkoopt laag zijn, zul je veel willen verkopen. Dit lukt dan vaak niet meer in je eentje.
Daarnaast heb je misschien niet overal verstand van. Het investeren in personeel kost geld, maar kan er ook voor zorgen dat jouw webshop gaat groeien.
Als je bijvoorbeeld een goede marketingspecialist inhuurt, komt jouw product veel meer in de aandacht. Hierdoor verkoop je misschien ook weer meer.
Wat voor personeel kun je aannemen als je een webshop gaat starten?
Als je een webshop gaat starten, kun je vaste medewerkers aannemen of flexibel personeel. Een vaste medewerker aannemen geeft rust en stabiliteit. Je kiest voor iemand die een langere periode voor jouw webshop wil werken. Zo kun jij je richten op de groei van de webshop.
Wel zorgt het aannemen van vast personeel voor meer administratieve verplichtingen. Je bent dan immers geen zzp’er meer maar een werkgever met personeel in dienst. Ook loop je meer risico als een medewerker ziek wordt of niet goed functioneert.
Flexibel personeel – het woord zegt het al – geeft je meer flexibiliteit. Je kunt iemand met een bepaald specialisme inhuren die je tijdelijk ergens mee kan helpen. Daarnaast geeft een flexibele kracht je meer mogelijkheden om in te spelen op piekdrukte. Als het weer wat rustiger is, zit je niet vast aan iemand.
Wat voor type contracten kun je aanbieden?
Je kunt verschillende typen contracten aanbieden.
Ten eerste kun je werknemer in dienst nemen. Je geeft een medewerker dan dus een tijdelijk of vast contract.
Maar je kunt er ook voor kiezen om iemand in te huren. Je schakelt dan bijvoorbeeld een uitzendbureau in. Het uitzendbureau werft dan een (hopelijk) geschikte medewerker voor je en gaat een overeenkomst met hem aan.
Het voordeel van een uitzendkracht is dat je weer makkelijk afscheid van iemand kan nemen. Bijvoorbeeld als de samenwerking niet bevalt. Of als de groei van je webshop toch minder snel gaat dan gehoopt.
Je kunt ook een payrollbedrijf inzetten. Je werft dan zelf een medewerker, maar hij komt in dienst bij het payrollbedrijf. Ook neemt het payrollbedrijf alle administratieve verplichtingen van je over.
Het gebruik van een uitzendbureau en payrollbedrijf heeft een nadeel. Er zijn extra kosten aan verbonden. Je betaalt immers voor de diensten van het uitzendbureau of payrollbedrijf.
Een andere optie is om een zzp’er in te zetten. Een zzp’er heeft vaak een bepaald specialisme. Dit kan handig zijn als je je website beter wilt maken, maar je weet niet hoe.
Een zzp'er vraagt meestal meer geld per uur dan een werknemer die in dienst is bij jou. Tegelijkertijd heb je weinig werkgeversverplichtingen richting de zzp’er.
Een zzp’er draagt bijvoorbeeld zelf belasting af over zijn inkomen. En als hij ziek wordt hoef je geen loon door te betalen. Ook hoef je een zzp’er geen vakantietoeslag te betalen en zijn er geen aanvullende loonkosten.
Heb je vooral tijdens een vakantieperiode ondersteuning nodig, dan kun je vakantiekrachten inzetten. Dit kunnen bijvoorbeeld jongeren zijn die tijdelijk een vakantiebaantje zoeken. Je kunt zo’n vakantiekracht dan aannemen voor alleen deze periode.
Zorg dat je de vakantiekracht wel minimaal het wettelijk minimum(jeugd)loon betaalt. Je kunt een vakantiekracht ook inhuren via een uitzendbureau of payrollbedrijf.
Tot slot kun je als webshop kiezen voor fulfilment. Een externe partij neemt dan het volledige logistieke proces uit handen. Zij regelen bijvoorbeeld het verwerken van orders, het versturen en retourneren van pakketten en de klantenservice.
Dit zorgt ervoor dat jij je volledig op het ondernemen zelf kunt richten. En je webshop kunt laten groeien. Uiteraard zit ook hier een bijbehorend prijskaartje aan.
Hoe kun je personeel werven voor jouw webshop?
Je kunt personeel werven door een vacature te plaatsen op een online vacaturebank. Of door een vacature te delen via social media (denk bijvoorbeeld aan LinkedIn). Je kunt deze werving dus ook uitbesteden aan een uitzendbureau.
Zoals eerder aangegeven, kost dit wel geld. Het voordeel is wel dat je zelf niet alle sollicitaties in behandeling hoeft te nemen. Dit kan behoorlijk wat tijd schelen.
Ben je ook verplicht een pensioenfonds af te sluiten voor jouw personeel?
Als je personeel in dienst neemt voor je webshop, moet je ook een pensioenfonds voor hen regelen. De kans is namelijk groot dat jouw webshop onder het pensioenfonds detailhandel valt. Voor dit pensioenfonds geldt een verplichte deelname.
Welke risico’s zijn er bij het aannemen van personeel als je een webshop gaat beginnen?
Als je een webshop gaat beginnen en je neemt personeel aan, dan zijn er bepaalde risico’s. Denk aan een medewerker die een fout maakt, waardoor jouw webshop aansprakelijk wordt gesteld. Of een medewerker die niet goed functioneert en waarmee je in een arbeidsconflict raakt.
Ook kan een medewerker langdurig ziek worden. Je bent dan verplicht om maximaal twee jaar lang het loon van de medewerker door te betalen.
Ook moet je maximaal twee jaar werken aan de re-integratie van de medewerker en verzuimbegeleiding bieden. Dit kost dus een hoop tijd. Bovendien moet je de zieke medewerker vervangen, wat ook weer geld kost.
Maqqie kan deze risico’s van je overnemen. Als je een payrollmedewerker of uitzendkracht via Maqqie inhuurt, regelen wij de begeleiding bij ziekteverzuim. Wij regelen ook de loondoorbetaling bij ziekte.