Vakkracht in de horeca: hoe werkt het?
De horeca-cao maakt een verschil tussen vakkrachten en geen vakkrachten. Het antwoord op de vraag of iemand wel of geen vakkracht is, is belangrijk voor het salaris dat je moet betalen. Maar wanneer is een medewerker een vakkracht en hoe bepaal je het loon van een vakkracht?
Hoe werkt de vakkrachtregeling?
De vakkrachtregeling in de horeca-cao zegt wat het loon is dat je de vakkrachten moet betalen. De hoogte van het loon lees je in de loontabel van de horeca-cao. De bedoeling van de vakkrachtregeling is dat medewerkers met dezelfde ervaring ook hetzelfde loon verdienen.
De vakkrachtregeling geldt voor al je medewerkers die vakkracht zijn. Ook als ze als uitzendkracht of op payrollbasis bij jou werken.
Wat is het verschil tussen een vakkracht en géén vakkracht?
Een vakkracht horeca verdient meer dan een medewerker die géén vakkracht is. Is de medewerker een vakkracht horeca? Dan moet je het salaris betalen volgens de loontabel van de vakkrachtenregeling horeca.
Vakkrachten horeca hebben ook recht op een feestdagentoeslag als ze op een feestdag werken. In de horeca-cao staat welke dagen feestdagen zijn.
Is de medewerker geen vakkracht? Dan heeft die geen recht op het loon dat hoort bij de vakkrachtenregeling. Je betaalt minimaal het minimum (jeugd)loon, volgens de horeca-cao loontabel voor de niet-vakkrachten en bbl-leerlingen. De medewerker die geen vakkracht is, heeft ook geen recht op de feestdagentoeslag.
Of een medewerker een vakkracht is of niet, bepaalt alleen hoeveel salaris hij of zij verdient. Het is niet belangrijk voor de vraag wat voor soort contract je de medewerker geeft. Dat kan een vast contract zijn of een tijdelijk contract. Ook kan de medewerker bij jou op payrollbasis of als uitzendkracht werken.
Wanneer is een medewerker een vakkracht en wanneer juist niet?
Een medewerker is een vakkracht als die voldoende ervaring heeft voor die functie. In de horeca-cao is beschreven wanneer iemand een vakkracht horeca is.
Dit zijn de eisen om vakkracht horeca te zijn:
De medewerker is 18 jaar of ouder en heeft een erkend vakdiploma voor de functie.
of:
De medewerker is 18 jaar of ouder en heeft aantoonbaar voldoende ervaring. Dit betekent minimaal 1976 uren gewerkt in eenzelfde functie op of na zijn 18e verjaardag. Het maakt niet uit of dat voltijd of deeltijd was.
Heeft een medewerker van 18 jaar of ouder die bij jou komt werken nog onvoldoende ervaringsuren opgebouwd? Spreek dan met de medewerker af hoeveel uren deze moet werken om aan 1976 ervaringsuren te komen. Vanaf dat moment is de medewerker een vakkracht horeca.
Goed om te weten is:
dat de uren die de medewerker voor zijn 18e heeft gewerkt ook kunnen meetellen als ervaringsuren. Daarover maak je samen afspraken
dat de ervaringsuren niet allemaal bij jou in de zaak gewerkt hoeven zijn.
Voldoet een medewerker niet aan de eisen die hierboven staan, dan is die medewerker geen vakkracht. Dat betekent dat een medewerker geen vakkracht is als die:
nog geen 18 jaar is
niet 1976 uur ervaring heeft opgebouwd
geen erkend vakdiploma heeft.
Zo bepaal je het loon van een vakkracht
Zo bepaal je het loon van een vakkracht horeca:
Spreek met de medewerker af wat de functie wordt, dus welke taken en verantwoordelijkheden de medewerker heeft.
Weet je de functie in jouw bedrijf, dan vergelijk je die met de vastgestelde referentiefuncties. Je gebruikt daarvoor het Handboek Referentiefuncties. Kies daaruit de functie die het meest lijkt op de functie in jouw bedrijf.
Neem het referentienummer dat bij de referentiefunctie staat. Met dat nummer kun je in de horeca-cao loontabel zien in welke functiegroep je medewerker zit.
Bepaal de hoogte van het salaris met de loontabel.
In de horeca-cao staan ook nog speciale loonafspraken voor vakkrachten:
vakkrachten van 21 jaar en ouder krijgen ieder jaar per 1 januari een loonsverhoging.
voor vakkrachten geldt een feestdagenregeling. Werken ze op een feestdag, dan krijgen ze daar ‘tijd voor tijd’ voor terug.
Als ze de uren niet binnen 3 maanden opnemen, krijgen ze een toeslag van 50%. Deze toeslag geldt voor de uren die niet opgenomen zijn. De toeslag wordt gegeven in plaats van tijd voor tijd.
En natuurlijk hebben je medewerkers ook recht op pensioen. Hier lees je alles wat je moet weten over horeca-pensioen.
Payroll van Maqqie
Bij het maken van salarisafspraken en het betalen van het salaris van jouw medewerkers komt veel kijken. Je moet de juiste regels toepassen en natuurlijk moet je zorgen dat je het loon op tijd betaalt en de rest van je administratie op orde hebt.
Met Maqqie weet je 100% zeker dat de juiste regels worden toegepast en dat alles op orde is. Daarover hoef jij je geen zorgen meer te maken. En met Maqqie plan je heel eenvoudig je medewerkers in, zonder administratieve rompslomp. Jij kunt je beter richten op ondernemen, want daarin ben jij de expert.
Ontdek de voordelen van Maqqie voor horeca-ondernemers zoals jij.
Heb je nog meer hulp nodig?
We staan graag voor je klaar!