Navigeer naar content

Bereken salaris van bruto naar netto

Om te begrijpen wat de afdracht van heffingen, premies en vakantiegeld betekent voor het salaris van werknemers, kun je een berekening maken van het bruto naar het netto salaris. Het nettoloon is het bedrag dat werknemers ontvangen na aftrek van belastingen en sociale premies. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je de berekening van brutoloon naar nettoloon kunt maken.

Bepaal het bruto salaris

Het bruto salaris is het totale bedrag dat een werknemer ontvangt voordat er belastingen en premies worden afgetrokken. Dit bedrag is vaak vermeld in de arbeidsovereenkomst.

Bepaal de belastingheffing

Om het nettoloon te berekenen, moet je eerst weten hoeveel belasting er moet worden betaald. Het bedrag van de belasting hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoogte van het bruto salaris, de belastingschijf en de persoonlijke situatie van de werknemer (bijvoorbeeld of er sprake is van kinderen of een partner).

De belastingtarieven worden elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Om te bepalen hoeveel belasting er moet worden betaald, kun je gebruik maken van een online belastingcalculator, of je kunt de belastingtabel van de Belastingdienst raadplegen.

Bepaal de premies

Naast belastingen moeten er ook premies worden betaald, zoals premies voor de sociale verzekeringen (zoals de AOW en de WW) en premies voor de zorgverzekering. Deze premies worden meestal automatisch ingehouden op het brutosalaris.

Om te bepalen hoeveel premies er moeten worden betaald, kun je de premiepercentages raadplegen die zijn vastgesteld door de overheid en de zorgverzekeraar.

Bereken het nettoloon

Nu je weet hoeveel belastingen en premies er moeten worden betaald, kun je het nettoloon berekenen. Dit doe je door het bruto salaris te verminderen met de belastingen en premies.

Nettoloon = Bruto salaris - Belastingen - Premies

Als je deze formule toepast, krijg je het bedrag dat de werknemer daadwerkelijk ontvangt. Het berekenen van nettoloon kan soms ingewikkeld zijn vanwege de verschillende factoren die erbij komen kijken. Het is daarom altijd verstandig om een online nettoloon calculator te gebruiken. 

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.