Ik ga voor mezelf beginnen: 7 tips & tricks

Door: Nico de Jong
Ik ga voor mezelf beginnen: 7 tips & tricks
4 maart 2021
5 minuten lezen

De eerste zonnige dagen hebben we inmiddels weer gehad. En daarom is ons thema voor de maand maart: ‘bloei’ van jouw carrière. Dit keer gaan we het specifiek hebben over freelancen. Ben je in loondienst of net afgestudeerd? En wil je voor jezelf beginnen als freelancer? Lees onze 7 tips & tricks zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.

1 - Neem je tijd

Starten als freelancer is niet zomaar iets. Het is een keuze die veel invloed zal hebben op je persoonlijke en financiële situatie. Neem daarom de tijd voordat je de knoop doorhakt. Denk goed na over de gevolgen en of je dit ook écht wilt. Er komen meer verantwoordelijkheden op je pad. Denk aan verschillende verzekeringen, je eigen pensioen opbouwen, administratie en risico op ziekte/arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast zal je vooral in de beginjaren minder tijd over houden. Dit is de tijd waarin je als freelancer zal moeten groeien. En die tijd steek je bijvoorbeeld in het werven van nieuwe opdrachten. En administratie. En marketing. En persoonlijke ontwikkeling. Ja, genoeg te doen zoals je ziet ;-) 

2 - Sterke en minder sterke punten

Waar ben je goed in? En waar ben je minder goed in? Enorm belangrijk om te weten. We gaan ervan uit dat je als freelancer zal doen waar je goed in bent. Maar neem ook eens je andere skills onder loep. Hoe communiceer ik? Wat vinden klanten van mijn werk? Ben ik écht een uitblinker in iets?

Daar komt vast een hele lijst uit. Breid je sterktes verder uit en werk aan je zwaktes (hoe saai dat soms ook kan zijn).

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

3 - Maak een plan

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze… Maar dat is ook echt zo! Voordat je gaat beginnen wil je een goed plan op papier hebben. Een plan helpt je om lange termijn te denken.

Waar je moet beginnen met zo’n plan? Op internet kan je veel voorbeelden vinden. De Rabobank heeft bijv. verschillende voorbeeldplannen voor freelancers op hun website staan.

4 - Schrijf je doelen op

Wat wil je bereiken? Niet onbelangrijk :-) Wil je graag vrijheid voor jezelf creëren of wil je er financieel op vooruit? Ondervraag jezelf hierover. Of vraag anderen je te ondervragen. Zonder doelen bewandel je een pad zonder einde. En haal je een doel? Dan krijg je natuurlijk weer extra motivatie om nóg meer doelen te halen.

5 - Bekijk je persoonlijke situatie

Freelancen zal ook invloed hebben op je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld een gezin met kinderen? Dan zal je je tijd goed moeten verdelen. Zodat je op persoonlijk en zakelijk vlak goed in balans blijft. Ben je net afgestudeerd en heb je alle tijd van de wereld? Dan kan de drempel misschien iets lager zijn om te voor jezelf te starten.

Al met al: weeg de voor- en nadelen goed af tegen elkaar. En bespreek ze ook met de mensen om je heen.

6 - Bekijk je financiële situatie

Ondernemen zal ook invloed hebben op je financiële situatie. In loondienst ben je namelijk verzekerd van loon. Ook als je ziek bent wordt je doorbetaald. Daarnaast bouw je vaak al pensioen op via je werkgever. Je hebt als het ware een ‘vangnet’. Dat ligt met freelancen nét iets anders. Je moet je eigen zaakjes regelen. En dus ook je verzekeringen, pensioen en boekhouding.

Daarnaast zal je zelf opdrachtgevers moeten binnenhalen. Want komen die niet binnen? Dan zijn er ook geen inkomsten. En als je freelancer bent, kan je niet zomaar naar het UWV voor een uitkering.

Schets dus het financiële plaatje. Maak verschillende potjes waarin je geld reserveert. Onze tip: praat met een financieel expert zodat je weet wat je te wachten staat. Niks is zo vervelend als geldzorgen, dus bereid je hierop goed voor!

7 - Welke mensen kunnen mij helpen?

Hulp inschakelen is altijd goed. Wees dan ook niet koppig en schakel hulp in van experts. Vaak geeft dit je nieuwe inzichten, en beperkt het je risico's. Je kan niet overal goed in zijn en het erkennen hiervan is stap één.

Bonustip: zorg voor de juiste tools!

Als je voor jezelf begint is het belangrijk om je werk goed te structureren. Zorg dat je investeert in de juiste tools om tijd te besparen en jij je kunt concentreren op het werk voor de klant. Er is veel gratis of betaalbare software beschikbaar om je te helpen bij het organiseren van je werk. Denk aan time-keeping software om uren bij te houden, presentatietools om gelikte presentaties te geven, project management software om grip te houden op projecten of boekhoudsoftware om de administratie bij te houden.   

Freelance van Maqqie

Heb je onze freelance-module al gezien? Die helpt je met alles rondom je administratie als freelancer!

Door: Nico de Jong
4 maart 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder