Wat is transitievergoeding?

Door: Nico de Jong
Wat is transitievergoeding?
29 juli 2021
5 minuten lezen

Transitievergoeding: je hebt het misschien wel eens voorbij horen komen. Maar wat is dat nu precies? En waar hebben je werknemers precies recht op? Check het in deze blog.

Wat is transitievergoeding?

Bij Maqqie hopen we eigenlijk dat je het woord nooit hoeft toe te passen ;-) Maar transitievergoeding is een vergoeding die je als werkgever moet betalen wanneer je een werknemer ontslaat. Deze vergoeding is in het leven geroepen om de 'transitie' van de ene naar de andere baan makkelijker te maken.

Berekening transitievergoeding vanaf 1 januari 2020

Hoe bereken je de transitievergoeding dan? Vanaf 1 januari 2020 ontvangt een werknemer vanaf dag één transitievergoeding - mocht je hem ontslaan. Ook in de proeftijd dus. Je berekent de transitievergoeding als volgt:

  1. De werknemer krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag
  2. De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt volgens een formule berekend: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris / 12)

Maximale transitievergoeding

In 2021 is de maximale transitievergoeding € 84.000. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkelingen van contractlonen.

Vervangende voorziening

In een cao kan zijn vastgelegd dat een ontslagen werknemer een vervanging voor de transitievergoeding kan krijgen. Dit wordt een vervangende voorziening genoemd. Vanaf 1 januari 2021 kan dit alleen nog maar wanneer een werknemer ontslagen wordt op basis van bedrijfseconomische redenen (financiële nood etc.). De vervangende voorziening hoeft ook niet meer gelijk te zijn aan de wettelijke transitievergoeding. Hij moet wel bestaan uit maatregelen om werkloosheid te voorkomen of de tijd dat iemand werkloosheid is te beperken. Er mag ook een redelijke financiële vergoeding worden gegeven.

salarisadministratie-versus-payroll

Voor- en nadelen eigen salarisadministratie versus payroll

Groei: dat klinkt voor iedere ondernemer als muziek in de oren. Met stijgende lijn groeit ook je organisatie meestal mee en daarbij horen ook groeiende verantwoordelijkheden en uitdagingen. Ook op het personele vlak. Zo zal je meer tijd kwijt zijn aan bijvoorbeeld loon- en salarisadministratie, beheren van ziekteverzuim en boekhouding. Zaken die je prima zelf kan fixen, maar die veel tijd en energie kosten.   In deze blog vergelijken we een eigen salarisadministratie versus payroll. 

Meer informatie?

Hierboven hebben we de belangrijkste info samengevat. Wil je meer informatie over bijv. ziekte & transitievergoeding of hoe je bruto maandsalaris berekent? Check dan de website van de Rijksoverheid.

Door: Nico de Jong
29 juli 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

Transfernieuws november

Transfernieuws Maqqie in november!

Ook in november kreeg Maqqie er weer een aantal collega's bij. Mooie transfers, die op verschillende afdelingen binnen Maqqie gaan scoren! Check hier wie Rik, Jennifer, Christian, Bijesh en Darko zijn.

Lees verder