Wat is transitievergoeding?

Door: Nico de Jong
Wat is transitievergoeding?
29 juli 2021
5 minuten lezen

Transitievergoeding: je hebt het misschien wel eens voorbij horen komen. Maar wat is dat nu precies? En waar hebben je werknemers precies recht op? Check het in deze blog.

Wat is transitievergoeding?

Bij Maqqie hopen we eigenlijk dat je het woord nooit hoeft toe te passen ;-) Maar transitievergoeding is een vergoeding die je als werkgever moet betalen wanneer je een werknemer ontslaat. Deze vergoeding is in het leven geroepen om de 'transitie' van de ene naar de andere baan makkelijker te maken.

Berekening transitievergoeding vanaf 1 januari 2020

Hoe bereken je de transitievergoeding dan? Vanaf 1 januari 2020 ontvangt een werknemer vanaf dag één transitievergoeding - mocht je hem ontslaan. Ook in de proeftijd dus. Je berekent de transitievergoeding als volgt:

  1. De werknemer krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag
  2. De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt volgens een formule berekend: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris / 12)

Maximale transitievergoeding

In 2021 is de maximale transitievergoeding € 84.000. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkelingen van contractlonen.

Vervangende voorziening

In een cao kan zijn vastgelegd dat een ontslagen werknemer een vervanging voor de transitievergoeding kan krijgen. Dit wordt een vervangende voorziening genoemd. Vanaf 1 januari 2021 kan dit alleen nog maar wanneer een werknemer ontslagen wordt op basis van bedrijfseconomische redenen (financiële nood etc.). De vervangende voorziening hoeft ook niet meer gelijk te zijn aan de wettelijke transitievergoeding. Hij moet wel bestaan uit maatregelen om werkloosheid te voorkomen of de tijd dat iemand werkloosheid is te beperken. Er mag ook een redelijke financiële vergoeding worden gegeven.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

Meer informatie?

Hierboven hebben we de belangrijkste info samengevat. Wil je meer informatie over bijv. ziekte & transitievergoeding of hoe je bruto maandsalaris berekent? Check dan de website van de Rijksoverheid.

Door: Nico de Jong
29 juli 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder