Navigeer naar content

Wat houdt de WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) in?

Voor flexwerkers gelden specifieke regels. Deze regels komen uit de Wet arbeidsmarkt in balans, de WAB. Daarin is ook payrolling geregeld. De overheid wil met de Wet arbeidsmarkt in balans werkgevers aanmoedigen om medewerkers in vaste dienst te nemen. Dat doet de overheid met regels die het voor werkgevers minder interessant maken om flexwerkers in dienst te nemen. Maak jij veel gebruik van flexwerkers? Lees dan zeker dit artikel. Je weet dan precies aan welke regels jij moet voldoen.

Wat is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)?

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) geldt sinds 1 januari 2020. De gedachte van de overheid achter de WAB is dat medewerkers met een vast contract betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten zouden hebben dan flexwerkers. Dat brengt de arbeidsmarkt uit balans, zegt de overheid. Om de arbeidsmarkt weer in balans te brengen heeft de overheid regels ingevoerd. Met welke regels moet jij rekening houden?

Verschillende WW-premies in de WAB

Een van de maatregelen uit de WAB is dat twee soorten WW-premies zijn ingevoerd: een hoge WW-premie (7,64%) en een lage WW-premie (2,64%). Voor een medewerker met een vast contract betaal je een lage WW-premie, voor een medewerker met een flexcontract betaal je een hoge WW-premie.

Je betaalt standaard de hoge WW premie van 7,64% tenzij:

  • De medewerker een vast contract heeft (fase regeling of ketenregeling maakt niet uit)

  • De medewerker jonger is dan 21 jaar en maximaal 12 uur per week werkt

  • De medewerker de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt

  • De medewerker de beroepsbegeleidende leerweg volgt.

Meer informatie over welke soorten contracten er zijn kun je lezen in Welke arbeidsovereenkomsten zijn er?

Voor jou als ondernemer kan het interessant zijn om de payrollkosten van een medewerker met een vast contract te vergelijken met een medewerker met een tijdelijk contract. In onderstaand rekenvoorbeeld zie je het prijsverschil tussen twee medewerkers uit de horeca met een uurloon van €10. In dit voorbeeld hebben de medewerkers een fase A contract zonder pensioen en is er geen reservering voor feestdagen en transitievergoeding opgenomen. 

Prijsopbouw

Uurtarief bij een vast contract
(lage ww-premie 2,64%)

Uurtarief bij een tijdelijk contract
(hoge ww-premie 7,64%)

Bruto uurloon

€10

€10

Totaal reserveringen

€2,08

€2,08

Totaal werkgeverslasten
waarvan ww-premie

€3,34

€0,32

€3,94

€0,92

Maqqie-fee*

€1,16

€1,20

Totaal uurtarief

€16,58

€17,22

 * in dit rekenvoorbeeld is de maqqie-fee een percentage van de kostprijs, waardoor de fee hoger is bij de hoge ww-premie

De ketenregeling, tijdelijke contracten en de WAB

In de Wet arbeidsmarkt in balans is ook geregeld hoeveel tijdelijke contracten je iemand mag geven. Geef je iemand meer tijdelijke contracten dan de wet toestaat, dan is diegene niet meer tijdelijk, maar vast in dienst. Dit wordt de ketenregeling genoemd.

Waarop moet je letten bij de ketenregeling?

Heb je medewerkers in dienst met een tijdelijk contract? Houd er dan rekening mee dat je een medewerker maximaal 3 keer een tijdelijk contract mag geven. Bied je de medewerker daarna nog een contract aan, dan is dat automatisch een vast contract.

En er is nog een situatie waarin een medewerker die tijdelijk in dienst is een vast contract krijgt. Heeft de medewerker al langer dan drie jaar tijdelijk bij jou gewerkt? Dan heeft die ook recht op een vast contract.

Let op: heeft de medewerker tussen twee tijdelijke contracten langer dan 6 maanden niet voor jou gewerkt? Dan gelden deze regels over het automatisch ontstaan van een vast contract niet.

Oproepkrachten en de WAB

In de Wet arbeidsmarkt in balans zijn ook regels opgenomen voor oproepkrachten.

Voor oproepkrachten geldt:

  • Je moet een oproepkracht minimaal 4 kalenderdagen van tevoren oproepen om te komen werken. De wet zegt dat je dat schriftelijk of elektronisch moet doen. Roep je een oproepkracht korter dan 4 kalenderdagen van tevoren op, dan hoeft de medewerker niet te komen werken.

Let op: zeg je een oproepkracht binnen 4 dagen alsnog af of verander je de werktijden, dan moet je toch het loon betalen voor de uren waarvoor je de arbeidskracht had opgeroepen. En er is nog een belangrijke regel waarmee je rekening moet houden bij oproepkrachten. Roep je een medewerker op, dan moet je minimaal 3 uur loon betalen. Dat geldt ook als de medewerker uiteindelijk toch minder heeft gewerkt. In een cao kan voor het oproepen een kortere termijn gelden dan 4 dagen. Voor seizoensarbeiders kunnen bijvoorbeeld andere afspraken gelden.

  • Je moet oproepkrachten na een jaar een vast aantal uur aanbieden.

Je mag een medewerker maximaal één jaar als oproepkracht laten werken. Na dat jaar moet je de medewerker een contract aanbieden voor een vast aantal uur per week, maand of jaar. Je berekent dat door het gemiddelde te nemen van het aantal uur dat de medewerker het afgelopen jaar bij jou heeft gewerkt.

Transitievergoeding en de WAB

Wanneer je iemand ontslaat, dan moet je een transitievergoeding betalen. Een medewerker heeft daar recht op vanaf de eerste dag dat die in dienst is, ook in de proeftijd. De transitievergoeding is bedoeld om medewerkers te helpen bij het vinden van ander werk. De medewerker kan met het bedrag bijvoorbeeld een opleiding volgen.

In de wet is geregeld hoe je de transitievergoeding moet berekenen, in de cao kunnen daarover andere afspraken staan.

De transitievergoeding bestond overigens al voor de Wet arbeidsmarkt in balans. Maar in de Wet arbeidsmarkt in balans zijn de regels voor de transitievergoeding veranderd. Daarom hoort de transitievergoeding ook in dit overzicht met maatregelen uit de Wet arbeidsmarkt in balans.

Payroll en de WAB

In de Wet arbeidsmarkt in balans staan ook regels over payroll. De WAB zegt dat je de medewerkers die op payroll bij jou werken dezelfde arbeidsvoorwaarden moet geven als de medewerkers die bij jou in dienst zijn. Een voorbeeld: geef jij jouw medewerkers een eindejaarsuitkering? Dan moet je die ook geven aan de payrollmedewerkers die bij jou werken. In de WAB staat ook dat payrollmedewerkers recht hebben op een goede pensioenregeling.

De Wet arbeidsmarkt in balans in de praktijk

Best lastig, al die regels. Want hoe weet je nou bijvoorbeeld zeker dat je de juiste WW-premie betaalt? En hoe houd je het overzicht over hoeveel tijdelijke contracten iemand al heeft gehad omdat je wilt voorkomen dat iemand in vaste dienst komt? Hoe bereken je de transitievergoeding? Allemaal vragen waar jij in de praktijk tegenaan kunt lopen. Gelukkig kun je deze zaken ook uitbesteden. Als je daarover meer wilt weten, neem dan contact op met Maqqie. Wij nemen je zorgen graag uit handen.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.