Navigeer naar content

Hoe zorg je voor een vitale organisatie?

Vitaliteit stimuleren? Zo doe je dat!

Wat is vitaliteit? Kort gezegd betekent dit gezond en lekker in je vel zitten. Het uitgangspunt van vitaliteit is niet alleen sporten, maar gaat vooral om een gezonde levensstijl. Wat houdt een gezonde levensstijl dan in? Regelmaat op het gebied van: slaap, beweging, voeding, ontspanning en werk zijn uitgangspunten voor een goede levensstijl. Vitale medewerkers zijn in tegenstelling tot niet-vitale medewerkers bereid om een extra stap te zetten voor jouw organisatie. Dus voor organisaties erg belangrijk.

Het belang van werkgeluk en vitaliteit werd door de coronapandemie nog maar eens extra aangestipt. Veel activiteiten op kantoor konden niet meer doorgaan of moesten abrupt online plaatsvinden. Het verzuim is bij veel bedrijven toegenomen en veel mensen raakten in de knel met de privé-werk balans door het verplichte thuiswerken. Deze veranderingen vroegen om creatieve oplossingen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met vitaliteit aan de slag te gaan.

Duidelijk beleid

Misschien is het wel een inkoppertje, maar niet minder belangrijk. Wanneer je een vitale organisatie wilt zijn, zal je een duidelijke visie moeten hebben. Het hebben van een langetermijnvisie en- beleid biedt helderheid aan je werknemers: ook als het om vitaliteit gaat. Je geeft een signaal af dat je het onderwerp serieus neemt. Stel jezelf de vraag hoe jij vitaliteit ziet, waar winst te behalen is en wat er daarvoor nodig is. Zorg dat je transparant en structureel communiceert over vitaliteit en zorg vooral ook dat je in gesprek gaat met je medewerkers.

Gezond eten en drinken

Vitaliteit stimuleren hoeft niet moeilijk te zijn. Een makkelijke stap naar vitaliteit is het aanbieden van gezond eten en drinken tijdens lunchbijeenkomsten, in de kantine én op de werkvloer. Je kan beter gezonde tussendoortjes of vruchtensappen aanbieden in plaats van snoep of frisdrankautomaten. Je werknemers zullen niet alleen op kantoor gezonder eten en drinken, maar worden ook gestimuleerd om dit thuis te doen. Gezond lunchen is niet het enige aspect dat bijdraagt aan de vitaliteit – het gaat ook om de sociale kant. Samen eten zorgt namelijk voor een betere samenwerking.

Beweging en ontspanning

Acht uur achter je laptop – thuis of op kantoor? Zeg nou zelf: heel veel bewegen we niet tijdens het werken. En dat terwijl lang zitten slecht is voor je gezondheid. Een oplossing om dit probleem te tackelen is om medewerkers de mogelijkheid te geven staand te werken. Wat ook helpt: meerdere korte pauzes. Onderling kunnen je medewerkers een praatje maken, ontspannen en hun hoofd even leeg maken. Na deze pauze kunnen je medewerkers weer met frisse ideeën en vol energie aan de slag. Een lunchwandeling en het stimuleren van het nemen van de trap zijn goede manieren om je medewerkers meer te laten bewegen.

Faciliteer contact

Of het nu gaat over het bieden van gezond eten & drinken of beweging: contact met collega’s is een van de belangrijkste factoren voor werkgeluk en vitale medewerkers. Het niet hebben van contact heeft een grote impact op het werkgeluk van je medewerkers. Ga regelmatig een gesprek aan met je medewerkers. En wat als je werknemers thuis werken? Laat je manager of leidinggevenden dan bijvoorbeeld wandelgesprekken voeren of zorg voor virtuele koffieautomaatgesprekken.

Start vandaag nog met maqqie

Maak het jezelf makkelijk en regel online je contracten en uitbetalingen. Wij zorgen voor jouw medewerkers, jij kiest voor maximale vrijheid om te ondernemen. Ontdek hoe jouw personeels- en salarisadministratie sneller en beter kan. We helpen kosteloos bij de overstap indien nodig.