Sollicitatietips voor werkgevers
Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Als je die zoekopdracht invoert in Google, zal je vooral tips vinden voor de sollicitant. En aan de overkant blijft het dus best wel stil. Maar als werkgever kan het net zo spannend zijn om een sollicitatiegesprek te voeren. Want wanneer je die mega leuke kandidaat voor je hebt zitten, wil je uiteraard wel dat hij of zij volmondig JA zegt op jouw voorstel. Dat jij dan peentjes zweet is niet zo gek. Maar geen paniek. Wij hebben 6 tips om van jouw sollicitatieprocedure een succesformule te maken.
Zorg voor een ontspannen en goede sfeer
Van een ongemakkelijk gesprek wordt natuurlijk niemand vrolijk. En daar schiet de sollicitant - maar jij ook zeker - niks mee op. Maar hoe zorg je er nou voor dat de sfeer goed is? Het eerste wat je kan doen is jezelf op je gemak stellen. Het is misschien een voor de hand liggende manier, maar wel het eerste gewonnen. Zo kan je bijvoorbeeld met een lekker glaasje water en een koekje eerst een informeel gesprek beginnen met de sollicitant.
Wees verrassend en stel leuke vragen
“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” Met deze vraag ga jij het waarschijnlijk niet redden. Sterker nog: wat zegt het antwoord van de sollicitant op deze vraag eigenlijk? De kans is namelijk heel groot dat hij of zij zich goed heeft voorbereid op dit soort sollicitatieclichés. En dus kan jij je afvragen of dit antwoord wel iets zegt over die persoon. Ook vragen naar de slechte eigenschappen werken niet, want de sollicitant zal een ingestudeerd antwoord geven waar jij weinig aan hebt.
Wat kan je dan wel doen? Praat juist over het verleden en het heden. Probeer diep te graven. Hoe gaat de sollicitant om met tegenslagen? Hoe kan je hem of haar blij maken op de werkvloer? Stel je verrassende vragen? Dan is de kans groot dat je een heleboel te weten komt over de persoon tegenover je. Wat voor vragen kan je dan stellen?
Met wat voor type mensen kan jij het beste werken?
Wanneer ben jij op je gelukkigst?
Kan je mij in de komende 3 minuten iets nieuws leren? Hoe gek ’t ook is, dat maakt niet uit
Als je een superkracht mag kiezen, welke zou dit dan zijn?
Wat betekent plezier voor jou?
Welke eigenschappen zijn echt nodig voor deze functie?
Niet alleen de sollicitant moet zich voorbereiden. Ook jij zal van tevoren aan de slag moeten gaan. Zo is het verstandig om goed na te denken over welke eigenschappen de toekomstige werknemer moet hebben. Hier kan jij vervolgens je vragen op aanpassen en checken of de sollicitant over de gewenste eigenschappen beschikt.
Is iemand heel zenuwachtig? Dat is natuurlijk niet zo gek en dat mag je ook zeker negeren. Behalve misschien als je voor de functie stalen zenuwen nodig hebt. Bijvoorbeeld als het om een (senior) salesfunctie gaat. Je mag dan best van de sollicitant verwachten dat ‘ie zijn zenuwen een beetje onder controle heeft.
Schep eerlijke verwachtingen
Jij wilt natuurlijk die nieuwe kandidaat en dan is het verleidelijk om je bedrijf zo positief mogelijk neer te zetten. Maar vergeet niet: succes komt van twee kanten. Wees daarom eerlijk over het bedrijf en de verwachtingen die jij hebt van de potentiële werknemer. Benoem ook de minder positieve kanten van de baan. Geen enkele baan is perfect en zo schep je eerlijke verwachtingen. Maar we willen je nu zeker niet afschrikken. Je hoeft namelijk niet bang te zijn om ook over de leuke dingen te vertellen: het werkplezier, de sfeer, de cultuur.
Het mooie hiervan is, is dat je ook nog eens een win-win situatie kan creëren. De kans is namelijk groot dat de sollicitant zich hierdoor van zijn of haar beste kant laat zien. En je maakt hem of haar nog eens enthousiaster voor de functie.
Haak de juiste mensen aan
Met welke mensen gaat de kandidaat samenwerken? De Marketing Manager? Mooi betrek die collega dan ook zeker bij het gesprek om specifiekere vragen te stellen over de werkzaamheden. En uiteraard ook om vragen vanuit de kandidaat veel beter te beantwoorden en iets te vertellen over de sfeer op de afdeling.
Vraag om feedback
Ook jij mag je aan het einde van het gesprek kwetsbaar opstellen. Een goede manier om jouw sollicitatieprocedure te verbeteren is door feedback te vragen. Als je weet wat er goed ging en wat er vooral ook beter kon – kan je daaraan werken. Dit hoeft niet per se tijdens het gesprek. Zo kan je bijvoorbeeld na afloop een aantal korte vragen stellen per mail.
Heb je nog meer hulp nodig?
We staan graag voor je klaar!