Op zoek naar een payroll bedrijf?

Door: Nico de Jong
Payrollbedrijven: hoe kies je de juiste?
19 juli 2021
5 minuten lezen

Ben jij op zoek naar een payrollbedrijf? Maar heb je geen idee hoe je bedrijven moet vergelijken? In deze blog leggen we je haarfijn uit waar je op moet letten zodat jij de juiste keuze maakt. 

Payrollbedrijven

Er zijn in Nederland talloze payrollbedrijven. Dat is niet vreemd, want payroll is de afgelopen jaren hard gegroeid. Om je door deze blog heen te loodsen is het goed als je alvast wat weet over payroll. Niet het meest spannende hoor, maar als je dan toch op zoek gaat naar een payrollbedrijf ;-)

Komt 'ie: als je een payrollbedrijf inschakelt om een deel van je werknemers te verlonen dan komen die werknemers bij het payrollbedrijf op de loonlijst. De werknemers zijn nog wel voor jou aan de slag en jij stuurt ze dagelijks aan. In de praktijk verandert er dus vrij weinig. Waarom bedrijven hiervoor kiezen? Simpel: een aantal werkgeversrisico's- of verplichtingen vervallen:

  • Verzuimbegeleiding
  • Verzekeringen van de werknemer
  • Loon dat doorbetaald zou moeten worden bij arbeidsongeschiktheid
  • Pensioen

Het juiste payrollbedrijf

Nu je weet wat payroll precies is, kan je aan de hand van een aantal zaken het juiste payrollbedrijf kiezen. Er zijn natuurlijk oneindig veel punten waar je op kan beoordelen, maar wij zetten er hieronder drie voor je op een rij die wij heel belangrijk vinden.

1 - Betrouwbaarheid

Je wilt natuurlijk met een betrouwbaar payrollbedrijf in zee. Maar hoe kom je erachter of een payrollbedrijf betrouwbaar is? Daarvoor kan je meerdere dingen bekijken. 

Check als eerste of het payrollbedrijf certificeringen heeft ontvangen. Een belangrijke certificering is de NEN 4400. Deze certificering van de SNA geeft aan dat een payrollbedrijf de zaakjes 'goed op orde' heeft. Het landelijke keurmerk wordt dan ook streng gehandhaafd en payrollbedrijven worden regelmatig gecontroleerd op wetgeving en betrouwbaarheid.

Een ander meetpunt is de G-rekening. Vraag bij het payrollbedrijf na of ze een G-rekening hebben. Daarop komt namelijk geld te staan dat alléén gebruikt kan worden om betalingen te doen aan de Belastingdienst. Andere betalingen zijn met deze rekening niet mogelijk. Daarmee ben jij als bedrijf beschermt voor bijv. aansprakelijkheidskwesties.

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

2 - Prijs & kwaliteit

Bij Maqqie vinden we dat een goede kwaliteit en scherpe prijs kunnen samengaan, maar soms liggen deze twee aspecten nog wel eens ver uit elkaar. Een lage prijs is fijn, maar misschien is de service van het payrollbedrijf dan wel rampzalig. Of een bedrijf rekent hoge tarieven maar heeft bijv. ingewikkelde processen. Goed om dit dus helder voor jezelf te hebben: kritisch kijken dus.

Daarnaast wil je ook weten of er genoeg kennis in huis is bij het payrollbedrijf. Payrollbedrijven moeten zich houden aan de wet- en regelgeving en daarom is het goed om hierover door te vragen. Worden nieuwe wetten regelmatig gecheckt? Hoe worden cao's gehandhaafd? Hoe wordt er ingespeeld op veranderingen? Door zulke vragen te stellen kan je er vrij snel achter komen welke payrollbedrijven dit op orde hebben. Kennis is dus ook een belangrijk onderdeel van de kwaliteit.

Goed om te weten: bij Maqqie schreven we al eens eerder een blog over de omrekenfactorwaardoor je weet hoe deze is opgebouwd. 

3 - Gemak

Het laatste wat je wil is allemaal ingewikkelde processen om je werknemers te laten verlonen. Werknemers moeten makkelijk uren kunnen invullen. Jij moet ze binnen één klik kunnen accorderen of wijzigen. En uitbetaling moet een fluitje van een cent zijn. Om hier zeker van te zijn kan je aan het payrollbedrijf vragen hoe zij dit hebben geregeld.

Zo weet je zeker dat je gemak erbij krijgt en het niet juist ingewikkelder maakt.

Payroll 'a la Maqqie'

Bij Maqqie zijn we ervan overtuigd dat we betrouwbaar zijn, de optimale prijs-kwaliteitsverhouding hebben en er áltijd een makkie van maken (dat laatste kan ook niet anders met onze naam). Wil je weten hoe we dit doen? We vertellen je er graag alles over. 

Payroll 'a la Maqqie'

Door: Nico de Jong
19 juli 2021
5 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

minimumloon_2023

Minimumloon 2023

Ieder half jaar wordt de hoogte van het minimumloon vastgesteld. Ook voor het jaar 2023 gaat het minimumloon veranderen en wel met +10,15% per 1 januari. Heb jij werknemers, die worden beloond volgens het minimumloon, dan is het wel handig om te weten wat zij in het volgende jaar gaan verdienen. Check hier wat de minimumlonen voor 2023 gaan worden.

Lees verder