Wat is transitievergoeding?
In de afspraken die je met een payroller maakt, zitten verschillen als het gaat om de transitievergoeding. Weet je wat dit is?
In de wet staat dat een werkgever een werknemer een vergoeding moet betalen als hij de werknemer ontslaat. Dat is de transitievergoeding. Hoe hoog deze is, hangt af van het aantal jaar dat een medewerker in dienst is geweest. Voor ieder jaar in dienst heeft de medewerker recht op een derde deel van het maandsalaris.
Als een medewerker zelf ontslag neemt, dan hoef je geen transitievergoeding te betalen. Het gaat om de situatie dat de werkgever de medewerker ontslaat. Ook als je een tijdelijk contract van een medewerker niet verlengt, moet je een transitievergoeding betalen.
Waarom een transitievergoeding?
De medewerker kan de vergoeding gebruiken om makkelijker een andere baan te vinden. Hij kan bijvoorbeeld een cursus volgen of zich laten omscholen, maar de medewerker hoeft het geld daar niet voor te gebruiken.
Verzekeren voor de transitievergoeding?
Net als bij de ziekte- en verzuimkosten moet je nadenken wat je met de kosten voor de transitievergoeding doet. Draag jij het risico dat je een transitievergoeding moet betalen aan een medewerker? Of verzeker je je liever voor dat risico en betaal je daarvoor een vergoeding aan de payroller?
Als je ervoor kiest om de payroller de vergoeding te laten betalen, dan neemt de payroller die kosten mee in de omrekenfactor. Je betaalt er dan een klein percentage voor in de kostprijs, maar je krijgt geen extra factuur als die transitievergoeding betaald moet worden. Voor jou is het belangrijk om te weten dat het een verschil tussen de offertes van payrollers kan opleveren. Vraag dus goed door of de payroller wel of geen kosten voor de transitievergoeding heeft doorberekend.