Arbeidsvoorwaardengesprek: hoe vlieg je 'm aan als werkgever?

Door: Nico de Jong
Het arbeidsvoorwaardengesprek voor werkgevers
22 februari 2021
3 minuten lezen

Heb je de juiste kandidaat voor de job gevonden? En ga je met diegene in gesprek over de arbeidsvoorwaarden? Dan is het goed om te bedenken hoe je dit wilt aanvliegen. Het kan namelijk doorslaggevend zijn bij het verzilveren van de ‘match’. Lees hier hoe je ervoor zorgt dat het gesprek soepel verloopt en je die droom kandidaat binnen haalt!

Salaris

Belangrijk tijdens dit gesprek is natuurlijk het salaris. Vaak is dit onderhandelen, tenzij het salaris al op voorhand bepaald en omschreven is. Bepaal voor jezelf een minimaal en maximaal salaris zodat je achteraf geen spijt krijgt van een impulsieve beslissing ;-)

Goed om te weten: voor een kandidaat kunnen salarisonderhandelingen soms als onprettig worden ervaren. Alhoewel je het zeker zakelijk moet aanvliegen, kan je wel proberen het gesprek op een positieve toon te benaderen. Zo stel je de kandidaat op zijn/haar gemak en verlopen de onderhandelingen waarschijnlijk een stuk soepeler!

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris, komen er ook secundaire arbeidsvoorwaarden aan te pas. En die zijn tegenwoordig heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, opleidingsmogelijkheden, 13e maand of een leaseauto. Vraag aan de kandidaat of ze al iets in gedachten hebben zodat je daar mooi op kan inspelen.

Hou daarbij in het achterhoofd dat secundaire arbeidsvoorwaarden een doorslaggevende factor kunnen zijn voor veel kandidaten. Goed om daar dus extra aandacht aan te besteden.

werkgeluk_vergroten-_de_vier_pijlers

Werkgeluk vergroten: de vier pijlers

Aangezien een groot deel van ons leven in het teken staat van werk, zijn werkplezier en werkgeluk zeer belangrijk aspecten. Geluk op het werk is dan ook een van de meest uitdagende gebieden waarmee managers worden geconfronteerd. Lange tijd werd aangenomen dat een bevredigend salaris ook een hogere productiviteit voor werknemers betekent, maar het is aangetoond dat er een veel nauwere relatie is tussen productiviteit op het werk en werknemersgeluk. En op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het belangrijk om mensen aan je organisatie verbonden te houden, anders vertrekken medewerkers nog voordat ze echt bijdragen aan de organisatie.

Flexibiliteit en vrijheid

Flexibiliteit en vrijheid is niet meer weg te denken uit de huidige arbeidsmarkt. Zeker gezien het afgelopen jaar waarin thuiswerken voor veel mensen de norm is geworden. Vooral de jongere generaties hechten veel waarde flexibiliteit en vrijheid. En die mensen zijn immers de toekomst. Je kan ze binden door de volgende mogelijkheden aan te bieden:

  • Mogelijkheid tot thuiswerken wanneer het werk dit toelaat
  • Eigen tijd en werkzaamheden indelen
  • Groeimogelijkheden binnen het bedrijf
  • Flexibele werktijden

Maatwerk

Elk arbeidsvoorwaardengesprek is anders. En daarmee is het belangrijk om geen standaard ‘riedeltje’ te volgen. Kijk specifiek naar de functie, met wat voor kandidaat je te maken hebt en wat zou kunnen helpen om diegene te strikken. Een open dialoog is daarom enorm belangrijk. Stel vragen en probeer mee te denken met de wensen van die persoon. Maatwerk en communicatie is key!

Personeel werven

Aangezien je al een arbeidsvoorwaardengesprek hebt, ben je waarschijnlijk al lekker bezig met de zoektocht naar geknipte kandidaten :-)

Wil je toch nog wat tips over hoe je personeel het beste kunt werven? Check onze blog over personeel werven!

Door: Nico de Jong
22 februari 2021
3 minuten lezen

Meer blogs en nieuws van Maqqie?

Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

rvc_maqqie

Maqqie krijgt Raad van Commissarissen

De groei van online werkplatform Maqqie is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen. De organisatie expandeerde in zowel productaanbod, medewerkers als in omzet. Grote groei vraagt om een breder kijkveld en daarom is er per september 2022 een Raad van Commissarissen (RvC) aangesteld om de onderneming te ondersteunen, inspireren en te toetsen. Per 15 september vormen Kjeld Cornelissen, Bjorn Stolte en Wim Stuij de Raad van Commissarissen van Maqqie.

Lees verder