Flexibele personeelsinzet: oproepkracht

Een oproepkracht is een medewerker die alleen komt werken als jij die medewerker oproept. Dat geeft jou veel flexibiliteit. En met het platform van Maqqie kun je jouw personeel heel eenvoudig oproepen. Jij plant ze in en Maqqie betaalt hen uit. Lekker Maqqie. 

Je kunt een oproepkracht voor een paar uur oproepen, maar ook voor een aantal dagen. Een oproepkracht krijgt alleen gewerkte uren betaald. Een oproepkracht heeft dus geen vast inkomen.

De wet geeft oproepkrachten bepaalde rechten.

  • Je moet een oproepkracht minimaal 4 kalenderdagen van tevoren inroosteren. Doe je dat korter van tevoren, dan hoeft de oproepkracht niet te komen werken.
  • Zeg je een oproepkracht binnen 4 dagen af of pas je de werktijden aan, dan moet je toch het loon betalen voor de uren waarvoor je de oproepkracht had ingeroosterd.
  • Roep je een werknemer op, dan moet je minimaal 3 uur loon betalen. Ook als de oproepkracht minder uur heeft gewerkt.
  • In een cao kunnen afwijkende afspraken staan voor oproepkrachten. Bijvoorbeeld dat je ze korter dan 4 dagen van tevoren mag oproepen. Als dat voor jouw bedrijf geldt, dan is dat geregeld op het platform van Maqqie.
  • Je mag een medewerker maximaal één jaar als oproepkracht laten werken. Blijft de medewerker daarna voor jou werken? Dan moet je een contract aanbieden voor een vast aantal uur. Dat moet het gemiddelde zijn van de uren die de medewerker dat jaar bij jou heeft gewerkt.

Werken met oproepkrachten vraagt natuurlijk om een goede personeelsadministratie. Gelukkig kan Maqqie dat van je overnemen. Op ons platform staan alle gegevens overzichtelijk bij elkaar.

Terug naar overzicht

Bekijk ook: